Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Πώς να πάρετε «βρετανικό όσκαρ» κλέβοντας τον Ταρκόφσκυ. Η σκανδαλώδης περίπτωση Revenant…


Η δραματική ταινία επιβίωσης Η Επιστροφή («The Revenant») του Μεξικανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονσάλες Ιναρίτου ήταν ο μέγας νικητής των αποψινών βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κερδίζοντας πέντε βραβεία BAFTA, γνωστά ως «βρετανικά Όσκαρ» – μεταξύ άλλων, για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και πρώτο ανδρικό ρόλο (Λεονάρντο Ντι Κάπριο).
Είναι όντως τόσο εκπληκτική η σκηνοθεσία αυτής της ταινίας. Είναι. Αλλά κάποιος Ρώσος κινηματογραφόφιλος μας εξηγεί το γιατί, αναδεικνύοντας πώς γίνεται να βραβευθείς για μία ταινία όταν την έχει εξ ολοκλήρου κλέψει από κάποιον άλλο.

Κάποιος Μίσα Πέτρικ από τη Μόσχα είδε την «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου και παρατήρησε μερικά… γνώριμα πλάνα ή ιδέες, γύρισε σπίτι του και, μάλλον επειδή θα λατρεύει τον Αντρέι Ταρκόφσκι, έκατσε και το έψαξε λιγάκι παραπάνω, ώστε να καταλήξει και να μοντάρει ένα σχετικό video με τίτλο… «The Revenant by Tarkovsky»! Σε αυτό, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει πλάνο με πλάνο, δίπλα-δίπλα, στιγμιότυπα από την «Επιστροφή» του Ινιάριτου μαζί με «αντίστοιχα» από τη φιλμογραφία του Ταρκόφσκι. 17 σκηνές, όχι αστεία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου