Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

πρεμιέρα στην ΕΡΤ3




Τις επόμενες μέρες, κάνουν πρεμιέρα στην ΕΡΤ3 επτά νέες εκπομπές, τις περισσότερες από τις οποίες αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας – εντάξει, δεν μας χρειάζεται άλλη μια καθημερινή σαπουνόπερα, κι ας είναι ισπανική. Στα οπωσδήποτε, το βρετανικό «White Heat», τα πορτρέτα αφανών συντελεστών του παλιού ελληνικού σινεμά και το μελλοντολογικό ντοκιμαντέρ με παρουσιαστή τον James Woods.


«White Heat

Σειρά (σύγχρονης ) εποχής του BBC, όπου έξι μεσήλικες συναντιούνται το 2012 για να εκτελέσουν τη διαθήκη ενός φίλου τους που έχει πεθάνει. 
Χωρίς να μαθαίνουμε παρά μόνο στο τελευταίο επεισόδιο ποιος έχει πεθάνει, παρακολουθούμε την ιστορία αυτής της επταμελούς παρέας από τη συγκατοίκηση σε ένα διαμέρισμα το 1965. 


 


Αν και οι χαρακτήρες είναι στερεότυποι και οι μουσικές επιλογές προφανείς, η σύνδεση πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων με τις προσωπικές ιστορίες είναι αρμονική, και οι ερμηνείες θαυμάσιες: στο καστ συναντάμε την Claire Foy (υποψήφια για βραβείο Critics’ Choice για το «Wolf Hall» ), 



τη Lindsay Duncan (υποψήφια για BAFTA για τη μίνι σειρά «Perfect Strangers» ) και τον Sam Claflin («The Hunger Games: Φωτιά» ).
(από Παρασκευή 22/1 στις 23:00 )
«7 ιστορίες του παλιού σινεμά»

Ο διευθυντής φωτογραφίας («Ο Ψύλλος» ) και ντοκιμενταρίστας Προκόπης Δάφνος παρουσιάζει σημαντικούς ανθρώπους του ελληνικού κινηματογράφου, που εργάστηκαν πίσω από τα φώτα και τις κάμερες, από το 1940 έως το 1965. 
Σ’ αυτήν τη σειρά ντοκιμαντέρ συμπεριλαμβάνονται τρία πορτρέτα που έχουμε δει σε ειδικές προβολές: το «Κλακέτα Story» για τη Δέσποινα Κοντογιώργου, την πρώτη γυναίκα σκριπτ και βοηθό σκηνοθέτη στην ιστορία του ελληνικού σινεμά («Η Λύκαινα», «Το Ξυπόλυτο Τάγμα», «Στέλλα» ), 

«Ο Παππούς» για τον κινηματογραφιστή Γρηγόρη Δάναλη και 

«Η Βασίλισσα της Γραφομηχανής» για την Καίτη Φλώρου, δακτυλογράφο σεναρίων.



 Στα υπόλοιπα επεισόδια θα γνωρίσουμε (ή θα θυμηθούμε ) το έργο του βετεράνου κινηματογραφιστή Ανδρέα Αναστασάτου (βραβείο φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη για το «Ντάμα Σπαθί» ), 

του Θανάση Σπηλιώτη, του οπερατέρ της Αντίστασης Θανάση Παπαδούκα, του Δημήτρη Σκλαβή, που έκανε την πρώτη του ταινία ως διευθυντής φωτογραφίας σε ηλικία μόλις 17 χρόνων και κατόπιν δημιούργησε το δικό του στούντιο επεξεργασίας κινηματογραφικών ταινιών, 

καθώς και του πρωτοπόρου του making off Γιάννη Χατζόπουλου, ο οποίος από το 1950 άρχισε να κινηματογραφεί χιουμοριστικές σκηνές ηθοποιών, τεχνικών και σκηνοθετών στα διαλλείματα των γυρισμάτων.
(από Παρασκευή 22/1 στις 24:00 )
«Με ένα ταξί στην Ασία»



Αυτή η γαλλική σειρά ντοκιμαντέρ επιβιβάζεται σε δέκα ταξί σε ασιατικές πόλεις και κάνει βόλτες με τον οδηγό τους, όπως εκείνος στη Σανγκάη, που έχει φουλάρει το αμάξι του με γκάτζετ για να εντυπωσιάζει τους tech freak κατοίκους και τους επισκέπτες της Shanghai Expo.
(από Σάββατο 23/1 στις 21:30 )
«Ο Φάρος»


Ισπανική καθημερινή δραματική σειρά, όπου δύο οικογένειες συγκρούονται με αφορμή την ιδιοκτησία ενός παλιού μικρού εστιατορίου – εννοείται ότι η κόρη της οικογένειας στην οποία ανήκει το εστιατόριο ερωτεύεται τον κληρονόμο της άλλης οικογένειας, η οποία ενδιαφέρεται να το αγοράσει.
(από Δευτέρα 25/1 στις 15:00 )
«Σώζοντας ζώα στην Αφρική»


Οκτώ τελειόφοιτοι Κτηνιατρικής από όλο τον κόσμο, εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, αναλαμβάνουν να λειτουργήσουν για ένα μήνα μία κλινική για άγρια ζώα κοντά στο Εθνικό Πάρκο Kruger στην Αφρική. Reality καταστάσεις (κόντρες μεταξύ των μελών της ομάδας αλλά και προσωπικές υπαρξιακές αναζητήσεις ) με φόντο την άγρια φύση...
(από Δευτέρα 25/1 στις 17:30 )


«Πάρτυ στον κήπο»

Βάλτε λίγο πράσινο στη ζωή και το πιάτο σας... 
Αυτή η γαλλική σειρά ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει όλες τις σύγχρονες τάσεις της αστικής κηπουρικής, παρουσιάζοντας νέες μεθόδους καλλιέργειας αλλά και συνταγές μαγειρικής με υλικά από τον κήπο.
(από Κυριακή 31/1 στις 13:30 )
«Απόδραση στο μέλλον»


Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να ελέγξουμε το μυαλό με μια συσκευή Bluetooth; 
Ή αν γινόμασταν υπερήρωες φορώντας το κοστούμι του Iron Man; 
Θα μπορούσε να θεραπευθεί ο καρκίνος με την εισαγωγή ενός τσιπ στο ανθρώπινο σώμα; 

Σε μια εποχή που τα επιτεύγματα της τεχνολογίας θα μπορούσαν να κάνουν πραγματικότητα τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ο James Woods παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ που διερευνά τις ηθικές συνέπειες αυτής της προόδου.



Ξεκινώντας από τη φράση του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους που έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα («Θεέ μου, τι κάναμε;» ) ο –δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ– ηθοποιός αναφέρει:

«Έρχεται κάποτε αυτή η απαίσια και φριχτή στιγμή που συνειδητοποιείς τι μπορείς να κάνεις με την επιστήμη, που αυτό το νέο είδος δημιουργήματος ξεπετάγεται από τη χρυσαλλίδα και δεν ξέρεις αν θα είναι διαβολικό ή σπουδαίο... Κάθε μεγάλη αλλαγή ή ανακάλυψη στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν πάντα γεμάτη κινδύνους ή υποσχέσεις. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα της σειράς».

(από Κυριακή 31/1 στις 17:00 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου